Bu Blogda Ara

8 Nisan 2011 Cuma

DAVRANIŞ ODAKLI MÜLAKATA HAZIRLIK

Davranış odaklı mülakatın en zor tarafı hazırlık kısmıdır. İlk olarak  işverenin hangi yetkinlikleri aradığını belirlemek zorundasınız. Bunun için öncelikle işin gerektirdiği "İş Tanımı"nı okumalısınız. Eğer işe alma ve yerleştirme işiyle uğraşan danışmanlık şirketi ile çalışıyorsanız onunla konuşmalısınız. Ayrıca, şirket hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırma yapmalısınız. Aşağıda işveren için önemli olabilecek bazı yetkinlik örnekleri  sunulmuştur:




* İsteklilik     
* Karar Verme
* Bilgi/ Beceriler 
* Liderlik 
* Kişisel Özellikler  
* Takım çalışması
* Esneklik      
* İletişim

Sonra yetkinlikleri ortaya çıkaracak örnekler üzerine odaklanmalısınız. Mülakatı  yapacak olan kişinin size sorabileceği soruları listeleyerek başlayabilirsiniz. Makaleler çoğu örnek soruları içermektedir, hatta bazı sorular yetkinlikleri açıklayacak soru grupları şeklinde kategorize edilmiştir.
* Davranış Odaklı Mülakat Soruları,
* Davranış Odaklı Mülakat Örneği, Jean Kelley Topluluğundan.
* Örnek Davranış Odaklı Sorular, Mount Vernon Nazarene Kolejinden.

(bir sonraki makale yazısında...)

Daha sonra geçmiş iş tecrübenize bakınız ve bu işin gerektirdiği yetkinliklerle ilgili soruları cevaplamayı çalışınız. Eğer iş tecrübeniz yoksa üniversitede geçirdiğiniz zamana bakmak iyi olabilir. Pek çok yeni mezun gibi siz de iş aramaya başladığınızda ücretli iş hakkında fazla deneyiminiz olmayabilir. Ama üniversitedeki grup projeleriniz işverenlerin aradığı yetkinlikleri göstermede/ortaya koymada size mükemmel olanaklar sağlayacaktır.
Anlatacaklarınızı not edin. Olabildiğince spesifik olun. Proje hakkında konuşurken, kimlerin dahil olduğunu, nasıl bir problemin meydana geldiğini ve problemin çözülmesine nasıl katkıda bulunduğunuzdan bahsedin. Ayrıca sonucu tartışın. Sadece olumlu sonuçları olan örnekleri değil aynı zamanda olumsuz sonuçları olanları da düşünün. Mülakat görüşmesini yapan size çözemediğiniz durumlarla ilgili örnekler ve bu deneyimlerden neler öğrendiğinizi soracaktır.

Sonra... Hemen şu anda davranış odaklı bir mülakatla karşılaşmayabilirsiniz, ama gelecekte mutlaka bir tane olacaktır. Şimdiden hazırlanmaya nasıl başlayabilirsiniz? Ayrıca bu metot hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz bazı kaynaklar bulacaksınız.
Gelecek İçin...
Bir işte çalışırken çoğumuz bir sonraki işimizdeki mülakat sürecini düşünmeyiz. Ve öğrenciler de  genel olarak, gelecekte bulunacakları mülakatlar hakkında çok fazla düşünmezler. Ama siz düşünmelisiniz. İşte ya da okulda gelecekteki işvereninize yetkinliğinizi ortaya koyacak bir şey yaparken bunu bir yere yazın. Çünkü, zaman hafızanıza gölge düşürebilir. Eğer bir olayın detaylarını hemen olay gerçekleştikten sonra not ederseniz daha fazla spesifik olabilirsiniz. Bir günlük tutmayı da düşünebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder